Ämnet är så viktigt

Jag var bara tvungen att visa det här inlägget av Elisabeth Massi Fritz. Myndigheter vägrar samarbeta när det gäller ”gängkriminella”, men delar gärna skyddade kvinnors uppgifter till de ”gängkriminella”.

Våldsutsatta personer som lever med skyddade personuppgifter får inte tillräckligt bra stöd och skydd från myndigheterna. Barns rättigheter och behov behöver stärkas och tillvaratas i högre grad skriver Jämställdhetsmyndigheten den 31 mars 2022.

I mitt arbete som advokat och målsägandebiträde har jag i alla år kommit i kontakt med kvinnor och barn som lever med skyddade uppgifter. Jag kan försäkra er att de lever ett svårt liv, majoriteten fruktar sina liv. Det här är inget man väljer om man inte måste.

Jag har läst myndighetens djupintervjun med 86 gömda kvinnor och deras 128 barn som gömmer sig för en våldsam man. Hotbilden är så allvarlig att samhället beviljat dem ett särskilt skydd. De lever på hemlig ort.

63 av de 86 gömda kvinnorna fick sina skyddade uppgifter röjda. För det mesta var det en person vid domstolen, skolan, polisen, socialtjänsten, på Skatteverket eller på ngn annan myndighet som läckte informationen om var de fanns.

Konsekvenserna av röjda uppgifter är oerhört stora. Kvinnorna och barnen måste flytta igen och börja ett nytt liv på ny ort med allt vad det innebär. Sen ska vi komma ihåg det fysiska och psykiska lidandet, rädslan, skräcken, det trauma kvinnorna och barnen bär på.

Hör och häpna på detta. 24 barn måste efter domstolsbeslut ha umgänge med den pappa som är orsaken till att de lever dömda.

Hur tänker domstolen här undrar jag ?

Det här är oacceptabelt. Kunskap om mäns våld mot kvinnor, hotbilder, skyddade uppgifter finns sedan många år.

Myndigheter som röjer uppgifter måste ta ett större ansvar för sina allvarliga brister i frågan.

Ett barn kan förstås inte heller ha ett umgänge med den person mamman och barnet gömmer sig för. Det här är grundläggande och jag tycker det behövs en skärpning nu.

Det här är oacceptabelt för de våldsutsatta. Ingen ska behöva riskera sitt liv för att myndigheter brister i ngt som borde vara en självklarhet.

Följ gärna Elisabeth på Instagram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s