Människor är inte kloka.

Mello. Final. Och ICA i Vingåker och Katrineholm bjuder mig på festliga erbjudanden inför kvällen… Tack! Frågan är bara om Lena och jag ska festa på rödlök eller morötter. Eller slå till på båda.

Satsar du på feststämning så skippa resten av texten, den är nämligen sorglig och påtalar – ganska cyniskt dessutom – att du och jag tillhör en art som inte har alla chipsen i påsen, inte har alla hästar hemma, inte är den skarpaste livsformen i vår herres låda.

Första Eurovision Song Contest där Sverige deltog avhölls 1958 (Alice Babs, 4:e plats). Då var det bland annat var krig i Algeriet (Frankrike mot Nationella Befrielsefronten) där fler än 800 000 människor dog. Låttitlar kan ibland, satta i ett större sammanhang, kännas ganska cyniska. Frankrike vann nämligen med låten Sov, Min Älskade.

Fram till 1975 hade vi Vietnamkriget – under det kriget vann ABBA med Waterloo (1974). För de cirka 3 miljoner som dog i kriget kan ju titeln på låten vara relevant på något sätt.

1984 vann Herreys med Diggi Loo Diggi Ley (på engelska blev det Diggi Loo Diggi Lee för säkerhets skull). Kriget som Sovjetunionen ägnade sig åt i Afghanistan pågick för fullt. Totalt dödades ca 1 miljon civila medan 5 miljoner lyckades fly. På slagfältet dog nästan 15 000 från Sovjetunionen och ungefär 14 000 från Mujaheddin som stöddes av USA.

När Carola vann hela klabbet 1991 med Fångad Av En Stormvind pågick Nato-bombningarna i forna Jugoslavien där krig totalt ledde till minst 150 000 döda och fyra miljoner flyktingar.

1999 sjöng Charlotte Perelli sig till seger med Take Me To Your Heaven. Huruvida några nynnade på det temat i Kongo och Tjetjenien är okänt – i vart fall dödades drygt 200 000 respektive cirka 60 000 människor.

När Loreen vann med Euphoria (2012) och Måns Zelmerlöw med Heroes (2015) pågick bland annat kriget i Syrien. Cirka 400 000 döda och 12 miljoner på flykt.

Människor är inte kloka.

Så när allt kommer kring så kan man vara tacksam för såväl färska morötter som rödlök i ett land där bomberna inte faller och soldaterna, rädda och adrenalinstinna, inte skjuter på allt och alla.

Det är väl bara att hoppas på att det bästa ligger framför oss… Lisa Miskowskys låt Best to Come har dock inte tagit sig till final, vilket ju är synd för den är bra: https://www.youtube.com/watch?v=7vdvlgN8i-8

Till Vladimir Putin finns bara en sak att säga: Прекрати свою гребаную войну.

Tack för historielektionen Birger.

Errare humanum est, perseverare diabolicum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s