Om Gastropares

Av Dr Annika Dahlqvist

Jag läser i senaste numret av Leva med diabetes, Storstockholms diabetesförenings tidning, en artikel om Gastropares (Jag har inte hittat länken till artikeln på nätet?).
( Min kommentar: LCHF-kost normaliserar blodsockret, eftersom man inte belastar kroppen med blodsockerhöjande kolhydrater).

Övergången från magsäck till tunntarm sker via nedre magmunnen. Den är mycket trång, bara några mm, vilket gör att det lätt blir en stas av mat ovanför magmunnen. Detta orsakar diverse magproblem som illamående och magsmärtor – samt svängande blodsocker, eftersom det inte går att förutsäga när de blodsockerhöjande kolhydraterna når tunntarmen.
De hittillsvarande kostrekommendationerna vid gastropares har varit: fettreducerat, fiberfattigt och små frekventa måltider.

Dietisten Eva Olausson har speciellt intresserat sig för kost vid gastropares. Hon har skaffat sig erfarenheter av massor av patienter med sjukdomen, hon har kommit fram till att maten inte ska vara fettfattig, men finfördelad så att det inte blir stopp vid nedre magmunnen. Man kan antingen äta mat som kan finfördelas  med gaffel eller i munnen, och mixa det man inte kan finfördela själv. Det är inte lämpligt att mixa all mat som ska ätas, för det blir oaptitligt. Kött kan man äta malet. Grönsaker är ofta svåra att finfördela med gaffel eller i munnen, och man kan bli tvungen att mixa dem.

(Min kommentar: Man kan undra varifrån det fettreducerade rådet kommer. Det finns inga jämförande studier som har gett stöd för detta, utan troligen kommer det av den allmänt rådande fettskräcken.)

Tillståndet kan också ge påverkan på avföringsfunktionen, antingen diarré eller förstoppning, sannolikt genom påverkan av bakterie- och svampflora i tarmen.
Många av gastroparespatienterna har också brist på saltsyra i magsäcken. De kan få problem med frekventa gasfyllda diarreer, pga bakteriell överväxt i tarmen. De kan ha hjälp av att inta tex 1 tsk äppelcidervinäger i ett glas med vatten några gånger per dag.
Finfördelade fibrer kan vara positivt för dem med förstoppning, ev med tillägg av laxermedel vid behov. Glöm inte vatten till.

Vissa har stora problem med magsmärtor. Olausson hade en patient som tidigare varit tvungen att avbryta en graviditet pga magsmärtor. Hon blev förbättrad av Olaussons gastopareskostrekommendationer. Det händer att personer med gastropares med smärtor ordineras Morfin, men det är inte bra då morfin gör magmotoriken ännu sämre.

Eva Olausson kommer i år ut med en bok: Rätt på rätt sätt, om kost vid gastropares.

Medicus curat, natura sanat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s