Rädslan för kött

Jag var i mina tonår livrädd för kött och åt vad som helst annat förutom det. Jag ville överhuvudtaget inte befatta mig med det och hade inte en tanke på att min höga konsumtion av mjölmat var många gånger mer ohälsosam än om jag ätit några köttbullar.

Det var så ingrott i mig att kött är FARLIGT & grönsaker & frukt är NYTTIGT.

Bild: Dietdoctor

Men grönsaker är också ganska tråkigt, så vad som blir verkligheten är ofta quorn, oumph, olika typer av pasta, ris, nån sås med vegetabiliska fetter som bas, samt mängder med bröd/knäckebröd.

Man kan översätta det till en ganska näringsfattig kost milt sagt. IBS kommer som ett brev på posten, samt givetvis en störd menscykel.

Men alla studier som kopplar rött kött till cancer då? Visst får man cancer av rött kött?

Faktum är att WHO klassar rött kött som en klass I carcinogen och vad bygger dem det på? 800 studier! Det borde ju då vara ganska hugget i sten vid det här laget att vi borde vara vegetarianer?

För att kunna veta det behöver vi veta vad det är för studier, eller hur? För det första är studierna epidemiologiska och för det andra syns sambandet endast i de största grupperna. Det är alltså baserat på enkäter och i grupperna som rapporterar högst intag av rött kött ses en liten ökning av tjocktarmscancer.

Man hittar det man letar efter, men vi får inte veta vad de åt mer eller vad de åt till köttet. Åt de rå entrecote eller var det mycket mackor med pålägg? Vad korrelerade mer med högt intag av kött? Hur stort konfidensintervall pratar vi om?

WHO (bland andra) är öppna med att det bara är korrelationer och inte några bevisade orsakssamband, för det går nämligen inte att visa. De kan heller inte svara på huruvida vi ska vara vegetarianer eller inte.

Men tänk på våra förfäder som levde som jägare, samlare och deras närmast obefintliga förekomst av både cancer och hjärt/kärlsjukdomar…?

Vi kan inte bortse från vårt biologiska arv och på allvar tro att konstgjord föda är bättre…eller?

Kopierat från Martina Johansson.

Martina Johanssons hemsida

Errare humanum est, perseverare diabolicum

En kommentar på “Rädslan för kött

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s