Några vill nog testa det här

Till ALLA er som tycker att ni bör ge er ut och kramas hej vilt när restriktionerna släpper, i stället för att vara aktsamma. LÄS!!! 😓

Skrivet av en sjuksköterska som arbetar med ventilatorer:

För personer som inte förstår vad det betyder att ”vara på en ventilator” men gärna vill ta chansen att prova på, kan gå tillbaka till jobbet

Till att börja med är det INTE en syrgasmask som läggs över din mun medan Du bekvämt ligger ner och läser tidskrifter.

Ventilation för Covid-19 är en ganska smärtsam intubation där ett rör sticks ner genom din mun ner i luftstrupen och stannar där tills du lever vidare eller dör. Det görs visserligen under lätt anestesi (sövning).

I bästa fall är du bara bunden till en apparat i 2 till 3 veckor utan att kunna röra dig, med ett rör insatt från munnen ner till luftröret och gör att du kan andas till lungmaskinens rytm.

Du kan inte prata eller äta eller göra något naturligt – maskinen håller dig vid liv. Det obehag och den smärta du skulle känna av, av denna behandling (tex panik) innebär att läkare måste spruta in lugnande och smärtstillande medel för att säkerställa att kroppen (Du) tolererar röret i halsen så länge maskinen behövs.

Det är som att vara i en konstgjord koma.
Efter 20 dagar med denna behandling tappar Du som ung och vältränad 40% muskelmassa och får problem i munnen och/eller röstproblem. Kanske även lung- och/eller hjärtkomplikationer.

Det är av detta skäl som gamla eller redan svaga människor inte tål en sådan behandling utan dör av sjukdomen.

Många av oss är i den här båten … så håll dig säker om du inte vill ta chansen att hamna här. Detta är INTE influensan!

Lägg ett rör i magen, antingen genom näsan eller huden för flytande mat, en klibbig påse runt din rumpa för att samla diarré, en för att samla urin, en IV för vätskor och mediciner, en A-linje för att övervaka din BP det är helt beroende av finberäknande med doser, team av sjuksköterskor, CRNA och MA för att flytta dina lemmar varannan timme och ligga på en matta som cirkulerar iskall vätska för att hjälpa till att minska din 40° graders temp.

Någon som vill prova allt det?
Stanna hemma. Håll dig säker och håll distans!
av Siw Norberg, IVA

Blogg 46, lägger gärna till att de som drabbas ofta får öppnat upp ett hål på framsidan av halsen in i luftstrupen av en kirurg, för insättning av ett andningsrör. Så kallad tracheostomi.

Öppna gärna Akuta åtgärder – Tracheostomi och se filmen längst ner i inlägget!

En kommentar på “Några vill nog testa det här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s