Sverige behöver äldreombudsmän

Sverige behöver opolitiskta och fristående äldreombudsmän och anledningen är förstås alla besparingar i kommuner och regioner. Dessa besparingar drabbar då de äldre på ett för dem mycket ogynnsamt sätt.

Sju av tio svenskar känner rädsla för att bli gamla. En SIFO-undersökning visar att endast en av tre tror att de kommer att få den vård och omsorg de behöver efter pensioneringen. Det är i sanning alarmerande!

Fotograf okänd

Det är inte lätt att bli gammal och livet blir inte lättare om man dessutom är sjuk och ensamstående. Ett tryggt samhälle ska ta hand om sina äldre, det tycker de flesta. De äldres självbestämmande måste därför stärkas och det gör man genom att stärka deras möjligheter att använda sina rättigheter.

En äldreombudsman är en viktig resurs i detta arbete. Äldreombudsmannen ska ges en stark, fristående ställning gentemot kommunens förvaltningar. Äldreombudsmannen ska vara de äldres ombud och svara för dess intressen och ingenting annat. Äldreombudsmannen kan därutöver ha en rad viktiga funktioner. Det kan bl a handla om att vara kontaktperson för de äldre gentemot personal, politiker och tjänstemän.

Några exempel: Den demenssjuke utan anhöriga. Den äkta makan som bär det tunga lasset och vårdar sin allra käraste i hemmet. Den åldrande utvecklingsstörde som behöver ett anpassat äldreboende. Den gamla på servicehuset som har kvar ett modersmål som inte många i Sverige talar men som börjar glömma språket i fristaden efter landsflykten. Den som märker hur det mörknar vecka för vecka men ändå får vänta på gråstarroperationen.

En viktig funktion kan vara att utvärdera och göra stickprovskontroller inom äldreomsorgen för att se att allt fungerar som det ska. En annan viktig del av uppdraget bör förstås vara att tala med personalen för att smidigt hitta lösningar på problem som kan uppstå.

Äldrevården skall inte betygsättas bara efter hur den är för dem som har det bäst ställt. Ännu viktigare är att den bedöms efter hur den är för dem som inte själva kan eller orkar göra sig hörda och driva sina intressen.

Det är något kusligt med ett samhälle som ger kor rätt till utevistelse men inte ger våra äldre rätt till en promenad. Som ger hästar rätt till sällskap men lämnar tusentals gamla som fångar i sina egna hem, oförmögna att ta sig ut och träffa andra människor.

En värdighetsgaranti måste därför införas som slår fast tydliga rättigheter för äldre. Krav ska ställas på äldreomsorgens kvalitet. Alla ska ha rätt till ett värdigt vardagsliv och en välfungerande hemtjänst. Om kommunen inte uppfyller värdighetsgarantin ska den äldre få ersättning för detta. Detta skall då äldreombudsmannen se till och bevaka.

Jag vet naturligtvis att det äldreorganisationer, men de är samtliga politiskt styrda och inte till någon speciell nytta för våra äldre. Naturligtvis finns det regionala och kommunala pensionärsråd, men det är samma sak med dem. De är hårt politiskt styrda, Jag vet för jag har ”suttit” i sådana ”råd”.

Naturligtvis finns det de ”opolitiska” SPF och PRO. Det påstår sig vara opolitiska, men vilka är det som sitter i dessa råd? Jo det är fullfjädrade politiker med massor av uppdrag i regioner och kommuner. Några skräckexempel i min kommun var politiker med 21 olika uppdrag.
Hur kan man se objektivt på sin roll i kommunen då?

Utan en opolitisk äldreombudsman blir äldres situation i samhället lätt att hänföras till Ålderism och det vill vi väl inte, eller hur?

En kommentar på “Sverige behöver äldreombudsmän

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s