MR-undersökning av prostata räddar liv

Prostatacancer är Sverige vanligaste cancersjukdom. Varje år får 10’000 män diagnosen och årligen dör omkring 2’400 i sjukdomen. En tidig upptäckt är avgörande för ökad överlevnad.

Nu tror vän av ordningen att denna form av cancer bara drabbar äldre. Så är det tyvärr inte, för prostatacancer kan drabba män långt ner i åldrarna. Fast det är mer ovanligt.

Vissa cancerformer ger inte något utslag i blodprover medan andra ger utslag sent i sjukdomsförloppet. Med en magnetkameraundersökning kan man hitta prostatacancer på ett mycket tidigt stadium.

Tidigare har man använt en mycket brutal och barbariskt blodig metod för att ta biopsier (prov) på prostatan. Sadistiska läkare på ålderdomliga sjukhus gör fortfarande på detta horribla sätt.

Som en jämförelse: Ett blodigt vävnadsprov (10 stick) kostar ca 5 tusen kronor! En oblodig MR-undersökning plus biopsi (1 stick) kostar ca 3 tusen kronor. Lägg det till 10’000 undersökningar, så blir summan väsensskild.

Sedan hösten 2016 är Stockholm3-testet tillgängligt i Stockholm, men lär idag finnas ute på de flesta sjukhus i övriga landet.

Med MR går det att se exakt var i prostatan den misstänkta tumören sitter och rikta vävnadsprovet (biopsin) dit. Så istället för tio brutala stick genom ändtarmen in i prostata, räcker det oftast med bara ett stick. Alltså mycket mer humant.

Så kan du bäst ta hand om din prostata

Om du inte får hjälp med MR-undersökning för att bli rätt behandlad, skall du söka en ”second opinion”. Det vill säga en annan läkares åsikt.

Ingen svensk medborgare skall behöva utsätta för någon blodig biopsi innan en MR-undersökning har gjorts.

2 kommentarer på “MR-undersökning av prostata räddar liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s