En sång om frihet

Jag hörde det varje dag: Från högtalarna dånade deras hat ut, hatet mot Väst. Där i Väst var kvinnorna lösaktiga, där i Väst var allt bara materialism, där i Väst var allt till salu. Med penslar doppade i äckel målade mullornas förkunnelse och massmedias vinklar upp en bild av ett smutsigt Väst med alkohol och sexuell orenhet. Indoktrinerade med den bilden kom många av oss hit.

Ändå såg jag många av dem som fördömde Väst köra omkring i dyra västerländska bilar. När ledaren för IS, Abu Bakr al-Baghdadi lyfte armen i förbannelse mot Väst glimmade hans dyra västerländska klocka på armen. Och islamistledarnas barn som fått privilegiet att växa upp i ljuset röstade också de med fötterna och flyttade bort till dyra universitet i Väst. De radikala var hycklare som trots alla sina ord valde frihetens frukter.

När jag nu levt här i decennier ser jag samma hyckleri. Förkunnelsen spelar fortfarande samma skiva: Allt är orent i väst med gris- och spritindustrin, med kvinnofrihet och lösa förbindelser. Allt som Väst står för förbannas ena stunden i förkunnelsen medan man i nästa stund njuter av precis det välstånd som förkunnelsen förkastar.

Det är dags att våga se ett annat mönster än hyckleriets. Det finns ett sant mönster där välstånd är kopplat till kvinnors frihet, till mänskliga rättigheter, till mötes- och religionsfrihet och till demokrati. Detta mönster ses i alla de förut förtryckta som kunnat blomma ut i Väst och jag är en av dem.

Där mullorna ser lösaktiga kvinnor ser jag starka kvinnor som vill bestämma över sina liv. Där mullorna ser sedeslöshet och anarki ser jag frihet. Där mullorna ser naken hud och blottat hår ser jag att ett litet tyg inte kan skydda mot ett korrumperat system och en snedvriden mentalitet.

Där mullorna kräver av kvinnorna att dölja sig, kräver jag av männen att växa upp och att kontrollera sina impulser. Det är lätt att ha en moral så länge den bara gäller andra.

Skrivet av Soheila Fors.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s