Om att bli äldre

Att bli äldre, som exempelvis 70 plus kan vara trevligt. På några platser i vårt fina land kan vi få åka buss gratis under vissa tider. Vi kan även berikas med andra trevliga förmåner. Vi kan få reducerat inträde till olika evenemang med mera.

Det gäller tyvärr ej sjuk- eller tandvård. Visserligen har vi högkostnadsskydd som räddar många äldres ekonomi, men det kan vara svårt ändå.

Den sjuke måste komma upp till 2300 kronor innan ett högkostnadsskydd träder i kraft. Många pensionärer klarar inte det målet idag. Mer än 300’000 pensionärer – svenska medborgare, har att välja mellan medicin eller mat.

Om vi lyckas uppnå en ålder om sjuttio plus, drabbas några av ålderism. Då kan våra liv bli mycket besvärliga. I synnerhet om pengapungen är skrynklig och tom.

Vad menas då med ålderism? Ålderism kan jämföras med begrepp som rasism eller sexism – eller värre!

– Åldersdiskriminering inom arbetslivet, innebär att arbetsgivaren kan anse att du är för gammal för jobb vid en viss ålder, eller att du måste gå i pension vid 65 eller 67 år även om du är fullt frisk och verkligen vill jobba kvar?

– Åldersdiskriminering inom äldreomsorgen, är det alldeles för ofta andra som bestämmer de äldres vanor. Ska vi verkligen acceptera att våra gamla människor bäddas ner kl 17 och att de inte själva får bestämma vad de ska äta? Det är stor förbannad skam!

– Åldersdiskriminering inom blodgivning, Som äldre får man inte lämna blod efter man har fyllt 65 år.

Att få forskningen om äldrevården spridd ut till allmänheten är våra svenska universitets uppgift. Så det är förstås glädjande att ”vår forskning” i det lilla uppmärksammas. I det här fallet kanske det i bästa fall också kan leda till en förbättring i samhället.

Delrapport om särskilt boende :
”Vi anser efter våra besök och intervjuer att när man väl får en plats på ett särskilt boende blir man huvudsakligen väl omhändertagen fysiskt.
Vårdtyngden på särskilda boenden är dock generellt sett mycket hög och boendetiderna är korta.
Enligt redovisad statistik är den genomsnittliga boendetiden 273 dagar innan man avlider. Kanske är uttrycket ”dödens väntrum” inte helt fel.”.

Sedan kom corona och ställde till det!

I corona-tider blev kanske inte de 373 dagarna uppfyllda. På grund av stora besparingar under tiden 2006 – 2014 sparades det in på allt vad sjukvård, äldrevård och militär sjukvård beträffar. Våra hemliga mob-förråd tömdes och skänktes bort eller såldes ut för en spottstyver.

Vi såg resultatet från början av april 2000 och fram till idag. Många äldre människor dog på grund av brist på ventilatorer, respiratorer och annan intensivvårdande utrustning.

Dessutom hade kommunerna tömt äldreboenden på syrgasuttag i väggar och syrgastuber som reserv. De äldre dog som flugor i fruktansvärd fasa på grund av kvävning, men i saligt morfinrus. Tänk själva.

Oftast hade några liter syrgas och lite näringsdryck klarat livet på många äldre. När ska de skyldiga ställas till svars? Någon påstod att Socialstyrelsen gått ut med direktiv. Då ska någon på Socialstyrelsen så klart dekapiteras.

2 miljoner pensionärer kan avgöra valet 2022.

Må gott och lev väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s