En vanlig förkylning

Jag har legat förkyld i en vecka med lätt feber och besvärande hosta. Har jag fått covid? Nyfiken ringde jag min vårdcentral för att muntligt eventuellt få hjälp att utreda om jag hade ådragit mig alfa, beta, gamma eller någon annan mystisk muterad form av covid.

Bild: Jan Sjöberg

Vi var nog överens om att jag bara hade drabbats av en simpel förkylning och rekommenderades att dricka mycket. Drick gärna te med honung. Hushållet dricker mycket sällan te, men jag hittade några tepåsar i en burk längst in i ett skåp. Därför dricks det te med honung numera och tills jag blir symptomfri.

När jag som sjukling hade lite tid för mig själv började jag fundera över olika behandlingar av vanliga virusinfektioner. Här kommer lite resonemang från gamla texter och kunskap. Om det är relevant eller ej, det får ni bestämma. Här kommer lite text.

Konventionell behandling
En konventionell behandling börjar oftast med febernedsättande medel, t ex magnecyl eller paracetamol. Vidare behandlas den sjuke med sängläge, vila, värme och vätska. Därutöver ges kemoterapi (antibiotika) ev gammaglobulin och kortison.

Denna behandlingsform ger oftast snabb symtomfrihet och den sjuke blir vanligtvis snabbt återställd och arbetsför. Men behandlingen innebär också en större risk för att sjukdomen kommer tillbaka och ger på sikt större risk för komplikationer.

Om giftiga ämnesomsättningsprodukter från mikroorganismerna (bakterier) går ut i blodet och kroppen inte har ett tillräckligt starkt immunförsvar finns risk för t ex njur-, hjärt, och hjärnskador.

Den konventionella behandlingen leder på sikt till nedsatt infektionsförsvar och sämre immunitet (motståndskraft), då den fråntar kroppen möjligheten att själv klara av en infektion och därvid träna immunförsvaret.

Salicylika har visats sprida virus i organismen och vissa antibiotika hämmar granulocyternas (de vita blodkropparnas) rörelseförmåga. Detta innebär att äta tex magnecyl, för att hämma febern ökar risken för att virus sprider sig.

Den gängse behandlingen vid t ex influensa innebär att influensavirus sprid i kroppen och därmed ökar skadorna. För att slippa obehag av feber riskerar man en svårare virusinfektion. Ett genom antibiotikabehandling försvagat immunförsvar ökar risken för nya infektioner (MRSA).

Biologisk infektionsbehandling 
Den biologiska medicinen ordinerar vid infektioner först och främst vila, vätska och gärna C-vitamin. Den sjuke skall i första hand tillföras vätska och inte mat. Följande råd ges vid infektioner:

• Vila:
När kroppen är infekterad skall den vila. Kroppens egna resurser och reserver behövs för att klara av sjukdomen så snabbt som möjligt.

• Drick mycket:
Vid infektion och feber är det speciellt viktigt med vätskeförsörjningen. Drick därför mycket. Kroppen brukar själv säga ifrån och vid feber blir man också oftast törstig.

• Ät endast lite:
Ett sätt att underlätta kroppens eget försvar mot infektioner är att minska på kroppens matsmältningsarbete. Vill man äta bör det helst vara lättsmält råkost, sallader, frukt och surmjölk.

• Extra tillskott av C-vitamin:
Vid infektioner har kroppen ett ökat behov av C-vitamin. Tillför därför större mängd än vanligt. Ta gärna ”naturligt” C-vitamin ( t ex Acerola) eller ät C-vitaminrika frukter och bär eller safter därav.

• Utnyttja febern:
Febern har viktiga funktioner i infektionsförsvaret, hög feber hämmar vissa bakteriers tillväxt och mobiliserar kroppens immunförsvar. En feber på 38,5-39 grader är nyttig och hälsosam och tåls av de flesta människor.

För unga friska människor och de flesta äldre fungerar den här biologiska infektionsbehandlingen mycket bra. Den ger en långsammare läkning men ger bättre immunitet och minskad risk för återfall, recidiv.

Vid nedsatt immunförsvar förekommer ofta brist på selen, zink och magnesium. Det är mineraler som har betydelse för immunsystemet.

Att observera!
Banala infektioner, förkylning, luftrörskatarr e d kan som regel behandlas hemma, men läkare bör kontaktas vid allvarliga infektionssjukdomar med ihållande hög feber, andningsbesvär och påverkat allmäntillstånd.

Observera också att: Det som diagnostiseras väl, kan kureras väl.

Referens, Tallmogårdens väg till hälsa, av dr Karl-Otto Aly.  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s