Vad är du designad för att äta

Många människor mår dåligt under och framförallt efter bland annat midsommarfester. Jag måste därför få skriva av mig om en sak som ligger mig varmt om hjärtat – kosten och den moderna människan.

Världen trillade in i en kost som industrivärlden skapade för att i ”god anda” säkerställa matbehovet för miljontals människor.
Gårdagens ”vetenskap” hade sämre kunskap om kost och människans evolutionära utveckling då. Idag vet vetenskapen bättre.

Därför har jag lagt ner lite texter och bilder här. Läs gärna länken till vad Staffan Lindeberg om evolutionsmedicin. Läs gärna texten här under först, då Staffans text är mycket omfattande men mycket givande. Så håll tillgodo.

Människan har utvecklats under miljoner år som jägare och samlare, utan stora mängder lättsmälta kolhydrater. Då åt vi den mat som fanns färdig åt oss i naturen: jakt, fiske och allt ätligt som man kan samla in från naturen.

Ren stärkelse i form av bröd, pasta, ris och potatis har vi bara ätit i 5 – 10 000 år, eller sedan vi blev jordbrukare. På den tiden hinner bara en begränsad anpassning av våra gener ske.

Bild: Kostdoktorn

Med industrialismen, för 100-200 år sedan, byggdes fabriker som tillverkade stora mängder rent socker och vitt mjöl. Snabbsmälta rena kolhydrater. Det har vi inte alls hunnit anpassa oss till.

Bild: Fotograf okänd
Bild: Kissies

På 1980-talet slog rädslan för naturligt fett igenom. Lightprodukterna dök upp överallt. Äter man mindre fett behöver man äta ännu mer kolhydrater för att bli mätt.

Då tog historiens värsta fetma– och diabetesepidemi fart.

Den har drabbat USA, fettskräckens hemland, allra hårdast. Men även i Sverige har andelen feta personer nästan tredubblats sedan 1989.

Bild: Aftonbladet

Idag vet vi att rädslan för riktig mat med normal fetthalt var ett misstag.

En orsak till övervikt sitter i hjärnans belöningssystem – Hjärnmonstret.

Lycka till med era kroppar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s