Brev till Stefan Löfven

Hej Stefan!

Du har nu fått nytt förtroende att leda landet Sverige. Jag tillsammans med två miljoner före detta arbetare, numera pensionärer har en önskan. Den önskan består i att du ordnar så att vi pensionärer får tandvård under högkostnadsskyddet. För du vet väl att tänderna tillhör resten av våra sargade kroppar.

Många av oss har det inte så fett som vi blev lovade när vi började arbeta. Jag började arbeta som fjortonåring efter en sjuårig folkskola. Då blev vi arbetare lovade en trygg pension efter ett hårt arbetsliv. Nu vet vi alla, även du Stefan, att det inte blev så av olika anledningar. Bland annat Calle Bildts 1992 och Göran Perssons år 2000. För att inte tala om Reinfeldt 2006 till 2014.

För en vecka sedan gick en fyllning på en kindtand söner. Det innebar att familjekassan direkt tömdes på 1500 kronor. För några dagar sedan rök en annan fyllning à 2230 kronor. Tänk vad min fru och jag hade kunnat göra för dessa pengar. I mars betalade jag 2200 kronor för mina cancermediciner. Då så klart med hjälp av högkostnadsskyddet.

Många av mina vänner som också har ett hårt arbetsliv bakom sig, undrar varför inte tandvård kan läggas under högkostnadsskyddet.

Jag har inga siffror på var det kan kosta samhället då biverkningar av dåliga tänder torde vara ganska avsevärda. Efter att ha lyssnat på vänner som är läkare och tandläkare, torde summan vid byte av hjärtklaffar och andra delikata medicinska åtgärder vara enorma.  

Anna Bäsén skrev om vådan av dåliga tänder i Expressen det den 15 juni 2005. Exempel: Åderförkalkning, hjärtinfarkt, diabetes, stroke, reumatism, inflammatoriska tarmsjukdomar, lunginflammation, demens och graviditetskomplikationer. Hon missade hjärtklaffarna.

Det finns exempelvis en koppling mellan dåliga tänder och höga blodfetter samt högt blodsocker. En ny finsk studie visar att kvinnor med dålig tandhälsa oftare drabbas av havandeskapsförgiftning, får missfall eller för tidigt födda barn.

Forskarna misstänker att en rad allvarliga sjukdomar försvåras eller till och med orsakas av inflammationer och aggressiva bakterier i munnen. Nu satsar svenska forskare på att försöka ta reda på vad sambanden egentligen.

Så du ser Stefan att en misslyckad tandvård på grund av att svenska medborgare inte har råd att gå till tandläkare kan orsaka mycket elände och det är den hårt belastade sjukvården som får ta smällen så att säga.

Därför Stefan är min och mångas högsta önskan i samhället att du lägger tandvården under högkostnadsskyddet precis som resten av kroppen. För Stefan den som säger att Sverige inte har råd med högkostnadsskydd för tandvård är fullständigt ute och cyklar.

Med vänlig hälsning,

(med adress och telefonnummer)

2 kommentarer på “Brev till Stefan Löfven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s