Hur islam blev islamism

Lite politiskt ”religiöst” som jag funderat över under lång tid.

Jag försöker förstå muslimer, islam och islamism. Därför lite källtext blandat med egna kommentarer här.

Det arabiska folken där många idag benämns muslimer och annat, var fram till 600-talet efter Kristus ett framstående folk intellektuellt sett. Kunskapen om människan, matematiken och astronomin gjorde stora framsteg. Mycket av dagens intellektuella utveckling beror på de tidiga arabiska folkens kunskap.

Så kom Muhammed, ”Guds budbärare”, född cirka 570, död 8 juni 632. Enligt traditionen mottog Muhammed Koranen av ängeln Jibril (Gabriel) i form av uppenbarelser. Uppgifterna om Muhammed bygger på Koranen och vidare på biografier, korankommentarer och hadithsamlingar.

Tyvärr började de så kallade ”lärda männen” i samband med Muhammed och koranens födele ifrågasätta om vetenskapen verkligen var förenlig med islam. Alltså skapade den tidens bakåtsträvare en splittring bland de arabiska folken.

Under 900-talet skedde en kupp i Bagdad och Buyider från Persien erövrade makten i kalifatet år 945. Korruption och nepotism ökade och strider mellan sunni och shiitiska grupper uppkom.

År 1258 skövlades staden Bagdad av mongolerna under Hülegü Khan. Efter det splittrades de arabiska intellektuella folken. Muhammeds och koranens boktrogna, tappade fotfästen i det progressiva och utvecklande samhället.

Idag läser vi om hur barbariska reaktionära islamistiska grupper utan anledning mördar ”otrogna”. Otrogna mot vad undrar jag. Det jag läser om otrogenheten, handlar om människors vägran att återgå till hur världen såg ut för tusen år sedan.

Tyvärr har de reaktionära grupperna anammat ”bokens lärda mäns” okunskap om logiska framsteg och utveckling av människosläktet. De har alltså fastnat i uråldriga dogmer.

Mitt förslag är att ”bokens lärda män” anammar sina 100 miljoner förfäders klokhet och viljan att utveckla människosläktet, och att utveckla jordens 1,8 miljarder muslimer, till humana verklighetsnära intellektuella människor.

Min ofta ställda fråga är, om islam är kärleken och fredens religion idag? Eller om islam är krigets och våldets religion? Jag tror på det senare. Vad tror du?

Martin Luther King lär ha sagt följande: ”Det värsta är inte onda människors ondska, utan goda människors likgiltighet”.

Må gott och lev väl alla folk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s