Varför blir vi tjocka

Jag läser många bloggar och hemsidor i min kamp mot fläsket runt min midja. Igår läste jag sidan Mina stigar om att det bara är kolhydrater och socker som triggar insulinet och gör oss tjocka.

Jag försökte komma åt vetenskapsjournalisten Gary Taubes för att höra hans filosofi och religion. Så klart måste man vara medlem hos Dietdoctor för att lyssna på hans wideor. Som väl var så kunde jag teckna en gratismånad där.
Så nu har jag lyssnat på den gode Gary, med flera.

I den här föreläsningen (videon) diskuterar Taubes sina oftast kontroversiella teorier och kritikernas hat mot hans teorier om – Varför blir vi tjocka? Varför överäter vi och vad reglerar fettinlagring?

Varför blir vi tjocka egentligen och vad kan vi göra åt det? Traditionellt sägs att det bara handlar om att äta mindre och springa mer. Problemet är att det sällan fungerar bra på grund av att cellerna påverkas av insulin. För att bli av med 500 kcal måste du går ganska långt varje dag.

Tyvärr, eller kanske det är enklare än så. Det gäller bara att återgå till vad vi åt för länge sedan. Enklare mat och hålla oss från processad mat. Processad mat är bara till för att livsmedelsindustrin ska ha något att göra och att göra våra livsmedelsbönder arbetslösa.

Innehållet i dagens processade livsmedel består till största del av socker och olika konstiga kemikalier i förtäckta E-skepnader. Så klart för att göra deras tillverkning enklare och få längre livslängd. Fast det går mot deras filosofi att sälja mer och fler varor.

Samma filosofi gäller med kemikalier sker med de frukter som vi importerar från olika suspekta länder.

Vi hade ett grönt äpple liggande i fönstret under två månader. Det var lika fint som när vi köpte det. Om vi då tänker på hur våra egna odlade äpplen klarar motsvarande behandling så är tiden i fönstret ungefär några dagar. 

Förr kunde \”vinteräpplen\” ligga i källare från augusti/september till strax efter jul, sedan gick de inte att äta. Överblivna äpplen fick bli fågelmat.

Nu blir det inte mer klagan för idag, för jag ska läsa mer ur Mina stigar och nyfunna Dietdoctor.

Må gott och lev väl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s